Skötselråd för silversmycken

Silver mår bäst av att användas. När du inte använder ditt smycke bör det förvaras i en lufttät plastpåse, gärna tillsammans med en impregnerade duk (säljs i branschen).
Skulle ditt smycke bli missfärgat* och få en svart yta, finns många olika sätt att göra det fint igen:
  • Putsduk och silverputsmedel ger den mest långsiktiga effekten och den högblanka silvervita ytan
  • Tandborste med tandkräm eller ketchup  när putsmedlet är slut (tänk på ev. slipmedel i tandkrämen)
  • Vinsyrametoden – 1 msk vinsyra, 2 msk tvättmedel, häll på 1 L kokhett vatten. Lägg i silverföremålen och låt dem ligga i minst 5 – 10 min. skölj och torka.
  • Aluminiummetoden – ta en ugnsfast glasform lägg en bit aluminiumfolie i botten, häll på kokande vatten och lägg sedan i smycket. Vattnet skall täcka hela smycket. Häll sedan lite bakpulver i vattnet, det börjar bubbla, skölja av och torka.

 

 

 

* informationen nedan  är hämtad från en tidigare websida från SP-Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Det är ett välkänt faktum att silver gärna missfärgas och det gör det för att svavel finns närvarande. Silver och svavel hör inte ihop, men det är inte alltid så lätt att hålla dem åtskilda. Svavel förekommer i många sammanhang; i luften, på huden, i maträtter, på målade ytor, i tyger, plaster, cigarettrök, fossila bränslen, gummisnoddar osv. I dagligt tal säger man att silvret oxiderar.

Missfärgningen:

Missfärgningen, som ligger som en tunn hinna eller film på silverytan, men som också kan gå ner i porer och sprickor i materialet, består alltså huvudsakligen av silversulfid. Denna bildas redan i närvaro av låga koncentrationer av svavelväte i luften. Till att börja med ser den nya tunna filmen gulaktig ut, för att sedan blåna och övergå i svart allt eftersom den växer till med tiden ju mer den utsätts för svavel. En del människor utsöndrar svavel på huden. I vissa fall beror det på att personen medicinerar. Ett färskt exempel är en herre som bar på en silverkedja, efter bara 8 timmars bärande hade den nya silverkedjan blivit helt svart! Luftfuktigheten har stor betydelse för hur snabbt silversulfiden tillväxer. Ju högre relativ fuktighet i luften desto fortare bildas sulfiden. Förvara inte dina silversmycken i badrummet!  Högre temperatur påskyndar också bildandet av den svarta hinnan.

Silver var dag – till vardags:

Silver tål att användas, det blir bara finare och finare. Använd smycken i äkta silver till vardags. Äkta silver ska man använda varje dag. Det håller för slitage i många generationer! Var inte rädd för repor, de jämnar ut sig och bildar en vacker patinerad yta, som faktiskt är finare än den oanvända silverytan.

Bort med svärtan – men försiktigt:

Det finns huvudsakligen två vägar att gå för att bli av med svärtan; antingen ett medel som innehåller en kemiskt aktiv substans som löser upp silversulfiden eller en mekaniskt aktiv substans som polerar av ytan och även går ner i ojämnheter och rengör och lyfter upp svärtan.  På föremål som rengörs ofta bör man ha i åtanke att eventuellt förekommande slipmedel slipar av lite av silverytan vid varje putsning.

Ta fram silvrets fantastiska färg:

Att putsa med putsduk och ett bra silverputsmedel är det som ger den mest långsiktiga effekten och den högblanka silvervita ytan, medan vinsyra- eller aluminiummetoden kan vara ett bra alternativ om man ska rengöra mycket silver eller är i sista minuten. En kombination bestående av att man putsar upp föremålen med silverputsmedel någon gång och dessemellan använder sig av aluminium- eller vinsyrametoden kan vara en bra mix, som gör att man konstant har fina silvervita föremål beredda att användas.

Ketchup och tandkräm:

Jo, det går faktiskt att putsa silver med ketchup eller tandkräm. Det kan vara bra att ta till när putsmedlet tagit slut därhemma. Tänk på att tandkräm kan innehålla slipande particklar som kan ge repor.

Förvaring:

Hur silvret förvaras är av stor betydelse. Vissa färger och lim där limämnen ingår kan utsöndra svavelväte, och tyger som är infärgade med svavelhaltiga färgämnen kan också avge svavel och det långt efter det att färgen eller limmet torkat. Ett förvaringssätt som garanterat undviker missfärgning är att linda in silvret i de härför impregnerade dukarna som säljs i branschen. Detta ska sedan förvaras i en lufttät plastpåse. Dessa impregnerade dukar är behandlade med ett ämne som “suger upp” luftens svavelväte och därmed skyddar silvret från angrepp.

Enkla tips att göra rent silver

Vinsyrametoden

1 msk vinsyra, 2 msk tvättmedel. Häll på 1 liter kokhett vatten. Lägg i silverföremålen och låt dem ligga minst 5-10 minuter. Skölj och torka.

Aluminium-metoden

Lägg en ordentlig bit aluminiumfolie i botten på en plasthink eller plastbalja. Lägg ner silversakerna och 2 nävar vanlig tvättsoda. Slå över hett vatten. När vischyvatteneffekten upphört är silvret vitt och blankt igen. Skölj och torka